Direktlänk till inlägg 26 december 2015
Hemgjorda praliner med kolafyllning - 15 st
Du behöver en form för praliner eller iskubsform.
Minst 150g valfri choklad (jag använde 72% mörk choklad)
Börja med fyllningen, i det här fallet en salt kolafyllning:
Kolasås:
50g glykos
100g socker
100g grädde
30g smör
Flingsalt
Gör så här: värm glykosen i en tjockbottnad kastrull rör då & då, tillsätt sockret lite i taget, rör om tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning (det ångar rejält så ha fläkten på max) när grädden är i ta av kastrullen från värmen & rör ned smöret & tillsätt salt efter smak. Låt svalna.
Pralinskal:
Smält 75g choklad (hälften) i micron på 30 sec intervaller, rör om mellan varje gång tills allt är smält. Häll i resterande choklad rör om kör ca 30 sec till i micron, nu borde allt vara smält & redo att användas. Känn med ett finger det ska vara lite ljummet.
Fyll formen med choklad vänta 1 min vänd upp & ned låt chokladen rinna ur i en bunke, skrapa rent ovansidan med en palett bakskrapa eller fast slickepott. Ställ i kylen 5-10 min tills skalet stelnat. Nu är de redo att fyllas!
När skalet är fyllt fyller du upp med chokladen du tidigare använt skrapa rent ytan så gott det går med paletten, ställ in i kylen 30 min. Nu är pralinerna redo att tryckas ur sin form :) De är farligt goda & försvinner i ett nafs, så man behöver göra flera omgångar ;)
Vaknar upp med en Tonåring i huset, helt galet att vår lillastora frökenbus hunnit bli 13 år!?! Skall strax gå ned och sjunga för henne ;-)...trots att jag påbörjat min 6v semester! Hon ska till "tandläkaren" nu på morgonen av alla dgr.... Ska pa...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | 27 |
|||
28 |
29 |
30 | 31 | ||||||
|