Direktlänk till inlägg 14 december 2015
Gluten & laktosfria saffransbullar -med vaniljkräm!
Degen blir perfekt kladdig men utan att den fastnar i händerna! Går självklart att göra vanliga lussekatter på degen om man så önskar! Jag var dock sugen på vaniljkräm också ;)
700g valfri gl.fritt mjöl (Jag använde 200g mix well 500g Finax orangea pkt)
50g torrjäst
2 dl socker
0,5 tsk salt
2,5 tsk xanthangummi
175g rumstemp smör
5 dl rumsvarm mjölk
2 pkt saffran
2 msk vatten el valfri sprit, jag anv. vatten
En sats vaniljkräm hemgjord eller marsanpulver
Smält smör att pensla med efteråt & strösocker
Gör så här:
Blanda saffranet med vatten el sprit låt stå ca 45 min.
Skiva smöret i tärningar & mät upp mjölken.
Blanda alla torra ingredienser väl tillsätt sedan all vätska, arbeta i maskin minst 15 min eller för hand i några minuter extra. Degen ska vara kladdig men inte fasta i händerna.
Jäs mörkt & övertäckt med plastfolie minst 1,5h.
Forma släta bullar (inget extra mjöl behövs vid utbakning) för mig blev det 21 st bullar på 80g/st, spritsa eller klicka vaniljkräm i mitten av varje bulle, låt jäsa på plåtarna 30 min. Grädda mitt i ugnen 200° (7-8 min) tills de fått fin färg, låt svalna pensla med smält smör & strö över socker före servering. Om de ska frysas låt bli penslingen & sockret.
Vaknar upp med en Tonåring i huset, helt galet att vår lillastora frökenbus hunnit bli 13 år!?! Skall strax gå ned och sjunga för henne ;-)...trots att jag påbörjat min 6v semester! Hon ska till "tandläkaren" nu på morgonen av alla dgr.... Ska pa...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | 27 |
|||
28 |
29 |
30 | 31 | ||||||
|